Diagnostic organizational Evaluarea personalui Asistenta in schimbarea organizationala Training si instruirea personalului Consultanta manageriala personalizata Sesiuni de teambuilding
ELF consulting – psihologie manageriala, resurse umane
prima pagina de ce elf? servicii elf clientii nostri contact

Articole

Noutati în psihologia organizationala

Forum

Dezbateri teoretice la probleme practice

Dictionar

Concepte, comentarii exemple, interpretari

Divertisment

Si managerii zambesc...

ADN-ul organizational
Managementul resurselor umane in sec XXI

Alegeti litera:
A C D F G J L M O P R S

Este o metafora ce scoate in evidenta factorii fundamentali ce definesc “personalitatea” organizatiilor si performantele lor. Conceptul este propus in urma unor numeroase studii de diagnostic organizational realizate de firma Booz Allen Hamilton. Asa cum ADN-ul este alcatuit din combinarea a 4 tipuri de nucleotide (adenina, guanina, citozina si timina) asa si organizatiile sunt fundamentate pe 4 tipuri de “blocuri”: Realitatea decizionala – cine si ce decide, cum si cat de repede se iau deciziile in organizatie, Informatiile – cum se masoara performanta, cum sunt activitatile coordonate si cum se realizeaza transferul cunostintelor, Factorii motivatori – atat cei financiari cat si cei nonfinanciari, ce tip de comportamente sunt stimulate, Structura de organizare – ca si organigrama reala, efectiva nu doar de cea declarata si afisata!

Provocarea fundamentala a managerilor ar fi aceea ca aceste 4 blocuri sa fie proiectate astfel incat obiectivele si interesele individuale sa coincida cu cele ale organizatiei. Autorii recunosc ca nu exista prescriptii universale despre “cum sa fie materializate cele 4 blocuri astfel incat sa rezulte o personalitatea ideala” dar scot in evidenta armonia ce trebuie sa emearga din interactiunea celor 4 componente.

Cele 4 blocuri din alcatuirea ADN-ului organizational poarta “genele” a sapte profile de personalitate, de tipul: "pasiv agresiva" (passive-aggressive), "porneste la cheie" (fits and starts), "supraponderala" (outgrown), "supracondusa" (overmanaged), "exact la momentul potrivit" (just in time), "disciplina militara" (military precizion) si "energica" (resilient). Pentru o descriere amanuntita va recomandam: www.orgdna.com

Modelul este simplu, inteligibil si este suficient de util in activitatea de diagnostic organizational. Din pacate cele 7 profile de personalitati propuse nu acopera decat la un nivel foarte general realitatile organizationale si este posibil ca multi manageri sa nu isi regaseasca propria companie prin intermediul acestui model.

Concepte corelate: cultura organizationala, dezvoltare organizationala, comunicare organizationala.

Lista definitiilor din dictionar.
Dezbateri pe forum, intrebari si raspunsuri.


"Desi nu cunoastem ce inseamna un cod genetic sanatos pentru organizatii suntem obligati sa le manipulam genetic, scotand tot felul de hibrizi pe piata. Multe dintre ele au viata scurta, altele cu diferite sindroame sunt mentinute artificial in viata, mai ales cele de stat, inalt birocratice. E greu sa gasesti organizatii cu material genetic nealterat."
elf
Adauga un comentariu la acest concept
Numele
Adresa email
Comentariu
copyright © 2005 elfconsulting

web design by ripple design
html & php script by arocora